keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Pelisäännöt sairauspoissaolojen ilmoittamiseen

Työnantajauraansa aloitteleva yrittäjä sortuu helposti yhteen tiettyyn helmasyntiin - hän kuvittelee, että työntekijät ovat yhtä kiinnostuneita ja sitoutuneita yritykseen, kuin hän itse on. Työntekijä ei muun muassa raahaudu työpaikalle kipeänä vaan pitää sairauslomaa. Tähän hänellä on täysi oikeus. Yrittäjää, joka itse harvoin pystyy pitämään sairaslomaa eikä pienistä valita se luonnollisesti kuitenkin harmittaa. Pitää löytää tuuraaja tai tuurata työntekijää itse sekä maksaa palkkaa tekemättömästä työstä.

Kun työntekijä on ihminen eikä robotti, poissaoloja väistämättä tulee ennemmin tai myöhemmin. Joko työntekijä sairastuu itse tai joku perheenjäsenistä sairastuu. Siksi on hyvä heti ensimmäisen työpäivän aikana käydä yhdessä keskustellen tarkasti läpi yrityksen säännöt sairauspoissaolojen ilmoittamiseen ja lääkärintodistuksen toimittamiseen. Olisi myös hyvä antaa säännöt kirjallisena suoraan työntekijälle tai lähettää ne vaikkapa sähköpostitse suullisen opastuksen jälkeen. Näin vältytään väärinymmärryksiltä.

Sääntöihin on hyvä määrittää missä tilanteessa työnantaja haluaa poissaoloista lääkärintodistuksen. Työnantaja voi vaatia lääkärissäkäyntiä kaikista poissaoloista niin halutessaan. Käytännössä kuitenkin kannattaa pohtia, onko kohtuullista vaatia vaikkapa oksennustaudissa olevaa pientä lasta käymään lääkärissä sen takia, että vanhempi tarvitsee lääkärintodistuksen töihin. Voidaan toimia esimerkiksi niin, että lähtökohtaisesti lääkärintodistus tarvitaan jokaisesta poissaolosta, mutta työnantaja tapauskohtaisesti käyttää tervettä maalaisjärkeä ja tarpeen tullen joustaa tästä säännöstä. Toisilla työpaikoilla taas on sovittu, että työntekijä voi olla vaikkapa kolme päivää pois ilman lääkärintodistusta.

Sairauspoissaolojen palkallisuuden määrittävät työehtosopimukset (TES) sekä laki. Mikäli yrittäjän toimiala kuuluu jonkin yleissitovan TES:n piiriin tulee yrittäjän noudattaa sitä, vaikka hän ei itse kuuluisikaan työnantajajärjestöön. Näin ollen esimerkiksi kaupan alalla kaikkia työntekijöitä koskeva yleissitova TES määrittää minimiraamit sille, millä perusteella työntekijälle tulee sairauspoissaoloista palkkaa maksaa. Jos yleissitovaa TESsiä ei ole, noudatetaan lakia.

Tärkeää on myös sopia siitä, miten poissaoloista ilmoitettaan. Riittääkö tekstiviesti juuri ennen työvuoron alkua vai haluuako työnantaja soiton heti sairauden ilmennyttyä oli se sitten vaikka keskellä yötä? Tähän vaikuttaa pitkälti työn luonne. Lokakuussa 2013 voimaan tuli muutos vuosilomien sairauspoissaoloista. Karenssiaika poistui ja nyt työntekijä voi jo ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien siirtää vuosilomaansa. Niin sanottua "omaa lomaa" eli työntekijän itsensä ottamaa palkatonta vapaata tai lomapäiviä, jotka tulevat lomarahan (ns. lomaltapaluurahan) vaihtamisesta vapaaseen siirto-oikeus ei koske. Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että vuosiloman sairauspäiviltä maksetaan sairausajan palkkaa ja vuosiloma siirtyy pidettäväksi myöhemmäksi. Työnantajalla on oikeus vuosilomalain antamissa rajoissa päättää ajankohta, mihin loma siirtyy. Työntekijä ei siis voi itse päättää pidentää viettämäänsä lomaa sairauspäivien verran. Säännöissä olisi hyvä olla erikseen maininta myös siitä kuinka nopeasti työnantaja haluaa tiedon vuosilomien aikaisista sairastumisista.

Sairauspoissaolojen selkeät pelisäännöt eivät tee sairausajan palkan maksamisesta yrittäjälle yhtään sen mukavampaa, mutta helpottavat käytännön elämää ja vähentävät epäselvyyksiä sekä riitoja.

maanantai 28. huhtikuuta 2014

Parempi on yrittää ja epäonnistua kuin jättää yrittämättä

Facebooksissa kiertää arkikuvahaaste, johon kukaan ei varmasti ole voinut olla törmäämättä. Yrittäjä Anu Kauppisen  arkikuvahaaste paisui syvällisemmäksi pohdinnaksi yrittäjyydestä.



"Arkikuvahaaste 1/5. Sunnuntai-ilta, työt alkoi klo 9 ja loppuu klo 21? Ensin asiakasohjausta salilla klo 16 saakka ja sitten kirjoittamaan artikkeleita ja tekemään lisää asiakastyötä verkossa. Joskus Joni sanoi, että sillon kun tehdään jotain suurta, hienoa ja maailmaa mullistavaa, niin ei voi aina olla kotona klo 16.00. Tai tässä tapauksessa, aina ei voi olla vapaalla klo 16, koska teen nyt kotona töitä.

Siitä hieno ammatti tämä, että joka päivä oppii jotain uutta ja koskaan ei voi olla valmis. Yrittäjyys tuo vielä omat kivat juttunsa hommaan. On vastuuta ja päätösvaltaa, vähän jännitysmomenttiakin joka ainakin mulle on tarpeen. Tykkään!

Mitähän tapahtuisi, jos kaikki ihmiset tekisivät työkseen sitä mitä haluavat? Se voisikin olla aika mielenkiintoista (ehkä jopa positiivisessa mielessä)! Mulle se "tavallinen työ" olisi ollut ihan karmeeta, mutta jollekin muulle se on tosi kivaa ja antoisaa. Kun pääsin itse koulun penkiltä työelämään, tajusin että jos ainakin seuraavat 50 vuotta on numeroiden pyörittelyä ma-pe klo 8-16 (ja joskus jopa ylikin), niin sama vetää itsensä löyhään hirteen vapaaehtoisesti. Onneksi Heikki ja Kaisa kannusti mua lähtemään sinne minne sydän sanoi. Pelotti sairaan paljon, mutta tästähän tuli ihan helekkarin hyvä juttu! Sivuvaikutuksetkin oli tosi sipevät, kun Heikkikin hyppäsi pois oravanpyörästä.

Työssä tulee vietettyä paljon aikaa elämästään ja jos se on pelkkää kärsimystä, niin kyllä se on aika hirveä ajatus. Kaikkea ei kannata jättää eläkkeellekään, kun ei tiedä tuleeko sitäkään koskaan. Tällaiset jutut vaatii rajua mukavuusalueelta poistumista, suunnitelmallisuutta ja rohkeutta. Toivon, että ihmisillä olisi näitä kaikkia mahdollisimman paljon elämässään.

Toiset ostaa auton ja minä pistän ne rahat koulutuksiin ja yritykseen. Molemmissa tapauksissa tulee velkaa ja pahin mahdollinen skenaario on, ettei sitä saa maksettua kun työ menee alta. Kumpi tekee sinut onnelliseksi? Auto vai itsensä toteuttaminen? Kumpikaan vaihtoehto ei ole oikea tai väärä. Kannattaa tehdä sitä mikä saa sinut onnelliseksi (kunhan se ei vahingoita muita ;)).

Sanoisin, että aina kannattaa yrittää! Sekin on parempi vaihtoehto, että yrittää ja epäonnistuu kuin se, ettei koskaan olisi yrittänytkään."

Voiko tähän oikein enempää enää lisätä? Tuolla energialla ja tahtotasolla ei voi muuta kuin onnistua. Tsemppiä Anulle ja kaikille muille rohkeasti omia unelmiaan tavoitteleville!

torstai 24. huhtikuuta 2014

Palkanlaskijan tutkintoa suorittamassa

Yksi työni parhaita puolia on jatkuva kouluttautumisen tarve. Minusta on ihanaa vastapainoa arkiselle ahertamiselle päästä erilaisille kursseilla ja luennoille opettelemaan uutta. Senpä takia olenkin erityisen innokas kouluksiin ilmoittautuja, jos aihe vaan on jotenkin itselleni ja asiakkailleni hyödyllinen. Yksi isommista tällä hetkellä työn alla olevista kokonaisuuksista on palkanlaskijan tutkinnon suorittaminen Markkinointi-instituutissa. Koulutus muodostuu satunnaisista lähipäivistä sekä etäopiskelusta. (Voin muuten lämpimästi suositella Markkinointi-instituuttia oppilaitoksena - opettajat ja oppimateriaalit ovat erinomaisia ja käytännön asiat koulun puolelta sujuvat hyvin. Ei mikään itsestäänselvyys aikuiskoulutuksessa!)


Ensimmäisinä koulupäivinä kävimme läpi työsopimusasioita ja erilaisia työsuhteeseen liittyviä lakeja. Moni asia olikin jo tuttua, koska olen yrittäjäurani aikana palkannut aika joukon työntekijöitä ja laskenut palkkoja jo monta vuotta. Tärkeinpänä uutena oppina oli työsopimukseen ja palkkauksen rakentamiseen liittyvät hyvät neuvot siitä miten ne laaditaan yrittäjän kannalta järkevimmin. Työntekijän palkkaamiseen liittyy aina omat riskinsä, jotka on hyvä tiedostaa ja ennaltaehkäistä jo sopimusta suunnitellessa. Näissäkin asioissa autan mielelläni!