Puolen päivän koulutus oli jaettu kolmeen osaan otsikoilla "Tulliverotus tavaroiden maahantuonnissa", "Yrittäjän kokemuksia ja opetuksia maahantuonnista" sekä "Logistiikan varmistaminen maahantuonnissa". Itsehän en tuo enää mitään tavaroita maahan (toisin kuin Tikatan aikaan), mutta koska moni asiakasyritykseni niin tekee halusin päivittää tietämystäni aiheesta.
Tiedä mitä tavaraa tuot maahan ja miten se tullataan oikein
Koulutksen tärkein oppi minulle oli se, että yrittäjän tulee käyttää aikaa tullauksen opetteluun. Tavaroiden kuljetuksen ja tullauksen voi ulkoistaa, mutta silti yrittäjä on se joka viime kädessä kantaa vastuun tullauksen oikeellisuudesta.
- "Vähän sinne päin" tehty tullaus voi tulla jälkikäteen todella kalliiksi, mikäli tuote on ilmoitettu väärässä kategoriassa tullille ja oikea tuoteryhmä onkin paljon raskaammin verotettua. Vuosien varrella kertyneet pikkusummatkin voivat kertarysäyksellä olla suuria, mikäli tullausta joudutaan jälkikäteen oikomaan.
- Eri tuotteita ei saa niputtaa yhden tuoteryhmän alle, vaikka kyseessä oli kuinka pieni määrä tavaraa tahansa.
- Mikäli tullaus on ulkoistettu tulee yrittäjän tarkkailla aika ajoin, että se on tehty oikein ikävien yllätysten välttämiseksi.
Jos teet itse tuotteita EU:n ulkopuolelta ostetuista raaka-aineista, selvitä omien tuotteittesi verokohtelu
Yllättävää kyllä, Suomessa valmistettu tuote ei automaattisesti ole kotimainen verotuksen kannalta. Esimerkkinä koulutuksessa käytettiin yritystä, joka osti farkkukangasta USA:sta. Kankaasta tehtiin Suomessa farkut, joissa oli kotimaiset napit ja vetoketju. Tästä huolimatta tuote tulkittiin USAlaiseksi. Tämä vaikuttaa merkittävästi tuotteen verokohteluun, kun tuote myydään Suomesta eteenpäin ulkomaille. Tarkkana saa siis olla, ettei tule ikäviä jälkiveroseuraamuksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti