Sinälläänhän tämä on aivan luonnollista - yrittäjyys on paitsi ammatti, niin monelle myös elämäntapa. Kuitenkin erityisesti yksinyrittäjän olisi syytä muistaa, että panostamalla omaan lomaansa panostaa myös omaan yritykseensä. Ajattelepa vaikka tavallista palkansaajaa - jos joku työnantaja odottaisi häneltä täyttä työpanosta päivästä ja vuodesta toiseen antamatta hänelle mahdollisuutta lomaan, niin häntä pidettäisiin ihan hölmönä. Eihän ihminen ole kone. Miksi siis vaadimme itseltämme niin paljon?
Jos yrittäjä kaatuu, kaatuu yrityskin
Itselläni tärkein oivallus yrittäjyyden alussa oli se, että jos vedän itseni lopulliseen uupumukseen asti piippuun menee yritykseni nurin saman tien. Kun sisäistin sen, että lomaa pitämällä pidän huolta yrityksestäni, ei loman pitämisestä enää ole tullut ongelma. Pidä siis hyvällä omatunnolla pitkä kesäloma, talviloma ja pari pitkää viikonloppua niiden välillä. Huomaat, että loman jälkeen ajatus kulkee kirkkaammin ja työteho paranee. Usein loman jälkeen on energiaa tehdä muutoksia ja uudistuksia omassa liiketoiminnassa, jotka auttavat yritystä menestymään jatkossakin.
Miten lomaa varten voisi varautua rahallisesti?
Jos sinulla on vaikeuksia taloudellisista syistä pitää lomaa, suosittelen aloittamaan jo nyt säästämisen seuraavaa kesää varten. Pistä joka kuukausi automaattisesti menemään sivuun vaikkapa 150 €, jolloin saisit 1800 € "loma-ajan palkkaa". Kun raha lähtee tililtä automaattisesti tiettynä päivänä et osaa samalla lailla kaivata sitä, kuin maksaessasi rahan könttäsummana. Huomioi oma loma-ajan palkkasi laatiessasi budjetteja ja kassavirtalaskelmia. Kun varaudut tulevaan maksuun jo hyvissä ajoin on loman pitäminen taloudellisesti helpompaa.
Entäpä jos työt vaan on tehtävä?
Jollain aloilla työt eivät odota tekijänsä paluuta lomilta. Esimerkiksi meillä tilitoimistoyrittäjillä on ympäri vuoden tietyt deadlinet. Alvit pitää hoitaa asiakkaille ajallaan ja asiakasyritysten palkat pitää maksaa. Vaihtoehtoina tässä tapauksessa on loman jaksottaminen pienempiin pätkiin tai sijaisen löytäminen. Löytäisitkö omista verkostoistasi jonkun saman alan yrittäjän, jonka kanssa voisitte tuurata toinen toisianne? Vai toimisiko sinun toimialallasi malli, jossa olet vaikkapa viikon töissä ja viikon lomalla koko kesän? Itse pidän on-off -lomaa juhannuksesta elokuun alkuun. Monia töitä voi onneksi ennakoida ja tehdä jo etukäteen valmiiksi ennen lomaa. Tietyt pakolliset työt on vaan sitten tehtävä lomasta huolimatta, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö lomaa voisi ollenkaan pitää. Jo se, että ei sovi palavereita, koulutuksia tai suunnittele tekevänsä uudistuksia omassa yrityksessään on-off loman ajalle auttaa paljon. Kun kalenteri on tyhjänä ja tietokonetta voi nakuttaa missä vain mobiilin nettiyhteyden ansiosta, moni yrittäjä on vapaa tekemään töitä haluamassaan paikassa.
Toisilla aloilla taas on pakko olla fyysisesti läsnä ja jos kesä on sesonkiaikaa, niin ei silloin auta lomailla. Tosin kuka on sanonut, että pitkä loma voi olla vain kesällä? Sesongin jälkeen voi hyvällä omatunnolla karata lomailemaan ja hengähtämään - voihan pidempi "kesäloma" olla vaikka talvellakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti