YELin eli yrittäjän eläkevakuutuksen järkevästä määrästä on monia mielipiteitä. Toivoisin, että jokainen yrittäjä vaikkapa kerran vuodessa muistaisi hieman ajatella omaa YELiää ja vastaako sen suuruus tämänhetkisiä tarpeita.
Mitä pitäisi ottaa huomioon summaa suunnitellessa?
Lähtökohta YELin maksamiselle on yrityksen taloudellinen tilanne. Alkuvaiheessa monesti on niin, että yrityksellä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa kovinkaan kummoisia YELejä omistajalleen. Helposti alkuvaiheen pieni YELin määrä tosin jää "roikkumaan", vaikka toiminta olisikin kasvanut ja sitä olisi varaa korottaa. Muista siis välillä tarkistaa YELin määrä. Huomioi summaa miettiessä myös se, että YEL on vähennyskelponen kulu kirjanpidossa!
Yrittäjän ikä vaikuttaa YELin järkevään määrään paljonkin. Jos eläkeikä on nurkan takana on varmasti järkevä kartuttaa eläkettä isompaa YELiä maksamalla. Nuorella yrittäjällä on tulossa mahdollisesti perheenlisäystä ja paljon KELAn tukia, jolloin suurempi YEL on järkevä sijoitus vauvavuosien tuloksi.
Miten KELA tähän asiaan liittyy?
Monesti unohtuu, että YELin summa vaikuttaa tulevan eläkkeen suuruuden lisäksi kaikkiin KELAn etuuksiin. Jos jäät vaikkapa äitiyslomalle tai vanhempainvapaalle, KELAssa katsotaan paljonko olet maksanut itsellesi YELiä eikä suinkaan sitä, paljonko palkkaa olet yrityksestäsi nostanut. Myöskin KELAn sairauspäivärahat lasketaan YELin perusteella. Kannattaa tarkistaa paljonko tällä hetkellä saisit rahaa KELAlta, mikäli joutuisit pitkälle sairauslomalle. Saisitko maksettua laskut ja ruokaa kaupasta sillä summalla? YEL on yrittäjän tärkein vakuutus, jota voi toki kompensoida muilla vakuutuksilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti